Menu

Zsalugáter – A hagyományőrző árnyékoló kialakulása

„Eső hullása ritmusra koppan,
uccákra, szívekre egyformán ráver
de a kis muskátlis ablakot védi
hűséges szempilla: zöld zsalugáter.”
                                    Dsida Jenő / Zöld zsalugáter (részlet)

A zsalugáterek és a belőlük keletkezett zsaluziák megjelenése az első nyílászárókhoz vezethető vissza.
Eleinte nem voltak konkrét nyílászárók, csak maguk a nyílások voltak a kunyhók, házak oldalain. Viszont, mivel az ember mindig is a fejlődésre vágyott és az igényeinek a kielégítésére, megkezdődtek a nyílászárók kialakulása.

Szükségessé vált, hogy a nyílások valamilyen módon zárhatók legyenek, ezzel védelmet nyújtva az időjárás hatásaival szemben, illetve a nem kívánatos betolakodók – állatok vagy akár emberek – ellen.
Így jöttek létre az első nyílászárók, amik a mai spalettákra hasonlítottak legjobban.

Később ennek a továbbgondolt változatai lettek a zsalugáterek, ugyanis, ahogy nőttek a szükségletek egyre inkább fedezték fel a „spaletták” hátrányait, miszerint zárt állapotban sem a levegőt, sem a természetes fényt nem lehetett bejuttatni a helyiségekbe. Ezen igények kielégítésére jöttek létre a forgatható lamellás zsalugáterek, de még mindig, mint nyílászárók.

Kezdetben önmagában alkalmazták, majd később, az üvegtáblás nyílászárók megjelenésével az ablakok külső szárnyait időszakosan – főleg csak nyárra – zsalugáterre cserélték, leginkább a jobb árnyékolás miatt. 

Az idő múlásával egyre inkább kirajzolódtak a „zsalugáter-nyílászárók” hátrányosságai is. A rovarok és állatok még így is könnyedén bejuthattak rajtuk keresztül, valamint a betörők is könnyebben, halkabban áthatolhattak ezeken, mint mondjuk egy-egy üvegezett ablakon. 

Ezek összességéből formálódott ki a ma is használatos alkalmazási módja: üveges nyílászárók elé, árnyékolóként telepítik.

A technológia és az igények tovább fejlődésével, a modernebb árnyékolók megjelenésével kezdtek kissé háttérbe szorulni a hagyományos zsalugáterek. 

Azonban nem tűntek el teljesen, ugyanis a rusztikus megjelenésüknek köszönhetően sokan – manapság egyre többen – választják újra ezeket a típusú árnyékolókat, melyek utánozhatatlan és egyedi megjelenést biztosítanak házaiknak.

Például hagyományőrző borászatok, pincészetek, éttermek döntenek a zsalugáterek mellett, akik szolgáltatásaikban is a régi időket idézik és ezt megjelenésükben is tükrözni szeretnék.
Ezekre néhány példát megtekinthetnek Portfólió menüpontunkban a Borászatok kategóriában.
https://reiso.hu/boraszatok/