Menu

Hogy válasszunk bejárati ajtót?

A bejárati ajtó a legfontosabb nyílászáró az otthonunkban, készülhetnek fából, alu-fából, műanyagból és hőhídmentes alumíniumból és acélból is. Kiválasztása során hasonló szempontokat kell figyelembe vennünk, mint a többi nyílászárónál, viszont itt a funkcionalitás már adott: nem csak szellőztetés, vagy a természetes fény bejuttatására szolgál, hanem mindennapos, használati eszközként szerepel majd.
Ezért is kell alaposan átgondolni és megfontolni a következő szempontok alapján a választásunkat.

Alapvető kitétel, hogy megjelenésben illeszkedjen a ház kialakításához, az ablakokhoz, ill. a belső térhez. E tekintetben viszont manapság már nem igazán kell kompromisszumot kötnünk, hiszen bármilyen alapanyagú ajtót is választunk, mindegyiknél sokféle színváltozat és mintázat áll rendelkezésünkre.

Első körben meg kell határoznunk, hogy beltéri, például egy lakás bejárati ajtajáról van szó, ami egy lépcsőházban, fedett térben helyezkedik majd el. Vagy egy családi ház külső homlokzatán lévő ajtajáról beszélünk, aminek ellen kell állnia az időjárási viszonyoknak is.
A kültéri változatoknál élettartam és ellenállóság szempontjából jó megoldás lehet a műanyag és acélból készült bejárati ajtók, de a legstrapabíróbb szerkezet az acél ajtók. De kellő odafigyeléssel és karbantartással a fából készült darabok is megállják a helyüket.

Mint ahogy már a nyílászáróknál is írtuk, hatalmas jelentősége van egy-egy ajtó hő- és hangszigetelésének is. Hogy minden évszakban a megfelelő hőmérsékletet bent tudjuk tartani és ne zavarják életünket a külső zajok, fontos a jó záródás. A fa, alu-fa és műanyag ajtókat már mindenhol az optimális tömítő profillal ellátva gyártják, ezért ezek szigetelő képessége szinte a legjobb.
Az alumíniumból vagy acélból készült ajtók közül is már kapható olyan, ami tökéletesen megfelel ezen kritériumnak, viszont azok kissé drágább ár fekvésűek.

Az utolsó, de kétségkívül a legfontosabb szempont, amit meg kell vizsgálnunk az a biztonság. Ezt többféle szempontból is megközelíthetjük. Zárszerkezetileg biztonságos ajtókat bármilyen anyagból elérhetünk, hiszen szinte mindegyik fajta bejárati ajtó ellátható többpontos vagy több darab zárral is.
Viszont, ha nem csupán a zárak feltörésétől tartunk, akkor önmagában, azaz anyagában biztonságosabb, masszívabb ajtót válasszunk. Például egy tömör, fából készült ajtó ellenállóbb, mint mondjuk egy műanyag.
De egyértelműen az acél bejárati ajtók a legbiztonságosabbak minden tekintetben. Rendkívül jól ellenállnak a mechanikai, fizikai és kémiai hatásoknak.

További kérdésével, vagy árajánlat igénylésével keresse kollégáinkat!