Menu

Szellőztetés fontossága!

Ahogy a korszerű nyílászárók egyre jobban, sőt tökéletesen záródnak és szigetelnek, aminek köszönhetően jobban bent tudjuk tartani a kívánt hőmérsékletű levegőt otthonainkba. Emiatt hajlamosak vagyunk ezt az alapvető tevékenységet, a szellőztetést elhanyagolni!

Pedig a szellőztetés mellőzése jelentős károkat okozhat, mind otthonunkban, de legfőképp egészségünkben!
Ha huzamosabb ideig nem szellőztetünk, a friss levegő hiánya rövid időn belül rossz közérzethez, fejfájáshoz vezethet, ami idővel akár az immunrendszerünk gyengülésével járhat.
A szellőzés hiányában és a páratartalom megnövekedésével a penészgombák is megjelenhetnek, ami azon túl, hogy nem szép látvány, hosszú távon a lakásunk falazatában is jelentős kárt tehetnek, mindemellett komoly kockázattal vannak egészségünkre, súlyos betegségek kiváltója lehetnek.

Mindezek miatt érdemes és fontos a rendszeres és megfelelő szellőztetés! De hogyan is érdemes csinálni?

A legmegfelelőbb szellőztetéstechnika, ha többször rövidebb időre teljesen kinyitjuk az ablakokat, ezzel egy jelentősebb mennyiségű levegőcserét érhetünk el.
Sokan inkább a folyamatos szellőztetés, a résnyire vagy bukóra nyitott nyílászárók hívei. Ez azonban azért nem megfelelő megoldás, mivel így a belső hőmérsékletet kevésbé tudjuk szabályozni – nyáron bejön a meleg, télen pedig kimegy – és a pára sem tud megfelelően távozni.

Érdemes naponta legalább két fő-szellőztetést beiktatni, amik hosszabb időtartamúak is lehetnek, figyelembe véve a küldő-belső hőmérsékletet. Ajánlott egyet reggel, ébredés után, hogy az éjszaka során elhasználódott levegőt kicseréljük, valamint este lefekvés előtt körülbelül fél órával, ugyanis a friss levegő hatására, könnyebben tudunk elaludni és az alvás is pihentetőbb lesz.

Próbáljuk a pára-termelő tevékenységeket mellőzni, vagy egy-egy helyiségre korlátozni, pl. ne a lakásban teregessünk; fürdés vagy felmosás után az adott szobát szellőztessük ki rövid ideig.

Főzés közben használjuk a páraelszívót, ha nincs, akkor itt jó megoldás lehet, ha az ablakot bukóra állítjuk.