Menu

Ablaktípusok nyithatóságuk alapján

Az ablakok szerkezeti felépítése mellett feltétlenül meg kell vizsgálnunk a nyílászárók típusait nyithatóság szerint is.
Ehhez elsősorban végig kell gondolnunk, hogy milyen helyiségbe szánjuk, illetve milyen célra szeretnénk használni egy-egy ablakot.
Például az adott szoba szellőztetését a választott ablakkal oldanánk meg, vagy épp csak a természetes fény beengedése a célunk.
Nem szabad elfelejteni azt a szempontot sem, hogy takarítás alkalmával hogyan tudjuk megközelíteni az ablak külső felületét.

Mindezeket átgondolva nézzük a nyithatósági típusokat!

Fix ablak

Ez a típusú ablak nem nyitható, fix üvegfelülettel rendelkezik, vasalatot nem igényel. Egyszerűsége révén ez a legolcsóbb nyílászáró típus.
Olyan helyiségekbe javasoljuk, ahol elsődleges szempont a fény bejuttatása, valamint ahol a szellőztetés más módon megoldható. Érdemes olyan helyre tenni, ahol a külső oldal tisztítása kivitelezhető, például földszinti terek, vagy másik, nyitható ablakok mellé.
Praktikus megoldás lehet nagyobb felületeknél, ahol több ablak van egymás mellett, de nem szükséges, hogy mindegyik nyitható legyen.

Bukó ablak

Ez egy egyszárnyú ablaktípus, mely kizárólag felülről, résnyire nyitható, azaz buktatható. Ennél az ablak fajtánál a kilincs a felső részen helyezkedik el.
Olyan területekre ajánljuk, ahol fő szempont a szellőztetés, pl. fürdőszobák, pincék, illetve ez a típus is alkalmazható, ha több ablak van egymás mellett.
Azonban itt is figyelni kell a tisztíthatóságra. Legalább egy, valamilyen módon nyitható ablak mellé, vagy földszinti elhelyezését javasoljuk.

Nyíló ablak

Ez a típus általában egyszárnyú változat, amelyen a kilincs az ablakszárny oldalán helyezkedik el, attól függően, hogy jobbos, vagy balos nyitásirányú. Ez az ablaktípus oldalra, teljes mértékben nyitható, ezért a beáramló levegő mennyiségét kevésbé tudjuk kontrolálni.

Bukó-nyíló ablak

Ez a legközkedveltebb ablak típus, amelyben ötvözve van a bukó és a nyíló típusok tulajdonságai. Ennél a változatnál is oldalt található a kilincs. Azt, hogy épp milyen módon szeretnénk nyitni az ablakot a kilincs különböző állásaival tudjuk szabályozni.
Létezik egyszárnyú, illetve kétszárnyú változatban is, ahol akár mindkét szárny ellátható ezekkel a tulajdonságokkal. Ebben az esetben tokosztott ablakról beszélünk, ahol, ha mindkét ablakszárny nyitva van, a tok közepén egy függőleges osztás látható és mindkét szárny külön kilinccsel rendelkezik.
Itt meg kell említenünk még a középen felnyíló ablaktípust is, ami szintén kétszárnyú, viszont a tok közepén nem található osztás. Ebből kifolyólag csak az egyik szárny lehet bukó-nyíló, a másik csak nyíló. Egy kilinccsel rendelkezik, mely a bukó-nyíló szárnyon helyezkedik el.

Toló-bukó ablak

Ez a típus két ablakszárnnyal rendelkezik, melyekből az egyik fix típusú ablak. A másik szárny, amelyen a kilincs helyezkedik el, oldal irányba nyitható, csúsztatható, illetve másik kilincs állással buktatható.
Ez gyakran használt változat erkély- valamint teraszajtóknál. Előnye, hogy helytakarékosan nyitható és bukó állásban a szellőztetés is megoldható.

reiso-ablak