Menu

Hogy válasszunk árnyékolót? 1. rész

Mindenekelőtt, ahogy például az ablaktípusoknál, itt is át kell gondolnunk, hogy mi is az elsődleges célunk az árnyékolók felszerelésével. Melyek azok a tényezők, amiket fontosnak tartunk, és mik azok, amik számunkra elhanyagolhatók. Valóban „csak” árnyékolni szeretnénk, azaz a bejutó fény mennyiségét korlátozni, vagy esetleg a hő- és hangszigetelés is a célunk.

Az árnyékolók típusait kétféle csoportba bonthatjuk elhelyezkedésük szempontjából, kültéri, illetve beltéri árnyékolókra. Mindkét változatnak megvannak az előnyeik és hátrányaik is, amelyek ismeretében hamar eldönthetjük, hogy milyen típusú árnyékoló a legmegfelelőbb számunkra.

Nézzük meg általánosságban ennek a két változatnak a jellemzőit!

Kültéri árnyékolóknál elsősorban a felszerelhetőséget kell megvizsgálnunk. Sajnos ezek a fajták nem mindig alkalmazhatók, nem minden nyílászáró van úgy kialakítva, hogy pl. redőnyt telepíthessünk rá. Illetve nem minden esetben lehet megfelelően megközelíteni egy-egy ablakot a szereléshez, ha pl. egy panelház felsőbb szintjein lakunk.
Ezek a kültéri megoldások nem csak árnyékolásra alkalmasak, mivel már az ablak előtt egy plusz réteget képzünk velük, így jelentős a hő- és hangszigetelésük, valamint nagy mértékben növelhetik a ház, vagy lakás biztonságát is.
Ilyen kültéri típusú árnyékolók a redőnyök és zsaluziák.

Beltéri árnyékolók legfőbb előnye a kültérikkel szemben, hogy szinte bármikor és bármilyen típusú nyílászáróra felszerelhetők.
Megjelenésükben esztétikusabbak lehetnek, jobban beleilleszkednek a lakás hangulatába, stílusába.
Azonban ezek a típusú árnyékolók kevésbé védenek a hőtől és külső zajoktól, elsődleges szerepük a tényleges árnyékolás és a belátás elleni védelem. Viszont, mivel nincsenek kitéve közvetlenül az időjárás viszontagságainak, élettartamuk hosszabb lehet, mint a kültéri változatoké.

Beltéri árnyékolók a roletták, szalagfüggönyök és reluxák.