Menu

Tavaszi ablakpucolás

Ha tavasz, akkor nagytakarítás. Ha nagytakarítás, akkor ablakpucolás!
Sokak ennek hallatán-, vagy csak a gondolatától is rosszul lesznek, hiszen nem más jut eszükbe először, mint a végeláthatatlan küzdelem a csíkokkal és foltokkal.
Pedig, ha megtaláljuk a megfelelő taktikát, eszközöket és rendszert, akkor könnyedén és gyorsan tökéletesre tisztíthatjuk ablakainkat és a végeredmény mindenért kárpótol bennünket.

Fontos tényező a megfelelő időpont kiválasztása.
Amellett, hogy elegendő időt kell szánnunk a munkálatokra, az is fontos, hogy az időjárás is megfelelő legyen. Természetesen esőben, viharban nem ajánlott neki látni a dolognak. Viszont, az sem praktikus, ha tisztítás közben folyamatos napsütés éri nyílászáróinkat, mert úgy idő előtt elpárolog a nedvesség és a csíkozódás, illetve a foltozódás garantált.

A munkafolyamatot kezdjük az ablak teljes lemosásával.
Ajánlott a kereteket és az üvegfelületet is először langyos, mosószeres vízzel átmosni, hogy a nagyobb szennyeződéseket, port eltávolítsuk. Ebben a fázisban kell a makacsabb foltokat eltávolítanunk, ha szükséges óvatosan, erősebb dörzsöléssel, akár egy mosogatószivacs segítségével.
Ennek a fázisnak az a fontossága, hogy a kosz nagy részét eltüntessük és ne maszatoljuk tovább pl. az üveg tisztítása, fényesítése során.

Ezután következhet a tényleges tisztítás és szárítás.
Ehhez a szakaszhoz célszerű mikroszálas törlőkendőket használnunk, ami nem szöszöl, hamar felszívja a nedvességet és így nem lesz utána csíkos az ablak.
Az ablakok kereteit, majd az üvegfelületeket is fújjuk le ablaktisztítóval, vagy töröljük át egy újabb adag tiszta, mosószeres vízzel. Ha nagyon „habos” lenne az ablak, tiszta vízzel mossuk le a felületeket.
Ezután a szárítási folyamat következik, amit szintén különféleképpen oldhatunk meg.
Egy tiszta, száraz mikroszálas kendővel töröljük szárazra a felületeket. Itt figyelni kell rá, hogy a kendők hamar átnedvesednek, így több darabot érdemes előkészíteni, főleg, ha több ablakot pucolunk egymás után.
Azonban a sok mikroszálas kendőt kiválthatjuk egy-egy jobb minőségű ablaklehúzóval, ami jelentősen megkönnyíti a munkánkat. Induljunk a keret mellől és határozott mozdulatokkal húzzuk le a vizet. Haladjunk a lehúzó szélessége adta sávokban, úgy, hogy a sávok kissé fedjék egymást.
Végül egy száraz ronggyal töröljük körbe az üveget a keretek mellett.
Ezzel a technikával is biztos lesz a maszat- , csíkmentes-, és csillogó üvegfelület.

Néhány dologra még érdemes odafigyelnünk az ablaktisztítás során.
◊ Sokan esküdnek még a régi újságpapíros módszerre is, ezzel viszont vigyázni kell, mert nem mindegy milyen fajtájú újságot használunk a célra. Előfordulhat, hogy a tinta megfogja a tisztítandó felületet és csak nagyobb gondot csinálunk magunknak.

◊ Ha ablaktisztító folyadékot használunk, gondosan meg kell választani azt is, hogy abból melyik típust alkalmazzuk, mert sok ilyen folyadék hozzáadott illóanyagokat tartalmaz, amitől ugyan jó illatú lesz az ablakunk, viszont egy vékony filmréteget képezhet az üvegen, amitől hamar vagy már azonnal újra csíkos lesz.

Jó munkát, szép ablakokat kívánunk!