Menu

Jobbos vagy balos? – Az örök kérdés!

A nyitásirány az a jellemző, ami sok esetben félreértések és nézeteltérések forrása is lehet, ha a megrendelő elképzeléseitől eltérő nyílászáró kerül beépítésre. Pedig, ez egy nagyon fontos tényező a lakás területének optimális kihasználásának szempontjából.
Sokszor, ha megkérdezzük az ügyféltől, hogy „jobbos” vagy „balos” ablakot, vagy ajtót szeretne-e rendszeresen előfordul a kissé tréfás hangvételű válasz, hogy „Nézőpont kérdése!”.

De ez általános tévedés, ugyanis a nyitásirány meghatározását csak egyetlen nézőpontból lehet megvizsgálni. Ha ezt az egy szempontot megjegyezzük nyílászárók beépítése előtt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a megfelelő változatok lesznek telepítve.

Lássuk hát, hogyan is határozhatjuk meg a nyitásirányt, melyik az az egyetlen szemszög!
– Álljunk szembe a tervezett nyílászáró helyével, arra az oldalra, ahová szeretnénk, hogy majd nyíljon. Azaz például egy beltéri ajtó esetén, ami két helyiséget választ el egymástól, abba a szobába álljunk, ahová nyílni fog majd az ajtó.
– És most határozzuk meg, hogy jobbra vagy balra szeretnénk-e, hogy nyitható legyen, vagyis nyitott állapotban melyik oldalon helyezkedjen el az ajtónk vagy ablakszárnyunk.
Ha ezt eldöntöttük, akkor már meg is határoztuk, hogy „jobbos” vagy „balos” legyen a nyílászárónk.

Ennek a jellemzőnek a meghatározása kétszárnyú, középen felnyíló ablaktípusnál csak azt a szárnyat kell figyelembe venni, amelyiken a kilincs található, amelyik előbb nyílik.

A nyitásirány jelölése a tervrajzokon, az ablaktáblára rajzolt háromszögekkel történik. Ahol a háromszög csúcsa mindig a kilincsre mutat. A háromszög alapja mindig az ajtó vagy ablakkeret azon oldala, ahol a zsanérok vannak, tehát amerre nyílik a nyílászáró.