Menu

Hogy válasszunk árnyékolót? 2. rész – Reluxa, redőny vagy zsaluzia?

Az előző részben megvizsgáltuk az árnyékolókat elhelyezkedésük alapján, viszont, ha még így sem tudjuk eldönteni, hogy a két típus – kül- vagy beltéri – közül melyiket is válasszuk, akkor most nézzük meg minden fajtának a jellemzőit.

Reluxa

A belső árnyékolók egyik legrégebbi és legkedveltebb típusa. Főbb pozitívumai közt szerepel, hogy könnyen kezelhető és felszerelhető, szinte bármilyen típusú nyílászáróra telepíthető. A ma már egyre nagyobb színválasztéknak köszönhetően a stílusos megjelenése miatt is egyre többen választják ezt a megoldást, hiszen a belső tér megfelelő kiegészítőjévé válhat.
Olyan helyiségebe ajánljuk, ahol nem feltétlenül szükséges a teljes sötétítés, alkalmazásával egy kellemes félhomályt érhetünk el. Lamelláinak forgathatósága révén nagyszerűen szabályozhatjuk a beáramló fény mennyiségét, úgy, hogy közben megfelelően véd az illetéktelenek belátása ellen.

Redőny

Ez a legközkedveltebb kültéri árnyékoló típus. Amellett, hogy teljesen leengedett állapotban a nappali fény beáramlását 100%-ig ki lehet zárni vele, otthonunk hőszabályozását is nagymértékben elősegíti. Mivel a nyílászárók elé telepítik, az időjárás hatásainak nagy részét felfoghatjuk vele, mint pl. a szél, napsütés és csapadék. Ezáltal óvjuk ablakaink épségét, nyáron kint tarthatjuk a forróságot, míg télen a zord hideg ellen nyújthat védelmet. További védelmet nyújthat a külső zajok és a jogtalan behatolókkal szemben.
Már a redőnyök is egyre több változatban és színben kaphatók, így házunk külső megjelenésében is nagy szerepet játszanak. Lehet kapni külső tokos, illetve vakolható, azaz rejtett tokos változatban is. Utóbbiak választásánál a ház tulajdonságait kell megvizsgálni, hogy melyik fajta alkalmazható az adott területen.

Zsaluzia

A kültéri árnyékolók legdinamikusabban fejlődő típusa. Ez a rendszer ötvözi a reluxa és a redőny minden előnyét.
A lamellák fokozatmentes dőlésszögének állíthatóságával jobban szabályozhatjuk a beáramló fény mennyiségét, mint a redőnyöknél. A fejlett felületkezelésnek köszönhetően ez a változat is nagymértékben időjárásálló, és elhelyezéséből adódóan, úgy, mint a redőny óvja otthonunkat a szélsőséges hőmérséklettől, az illetéktelen behatolóktól és megfelelő belátás elleni védelmet is nyújt.
A lamellák lakkozásának köszönhetően, egyre szélesebb a színválaszték, modern és esztétikus megjelenéséből adódóan sokan választják ezt a megoldást iroda épületek vagy családi házak árnyékolására.

Szinte mindegyik árnyékoló típus felszerelhető manuális és motorizált működtető rendszerrel is. Utóbbihoz akár különféle okos szenzort és távvezérlésű egységeket is telepíthetünk, amivel kényelmesebbé és akár automatikussá tehetjük működésüket.

További kérdéseivel vagy egyedi árajánlat kérésével kapcsolatban keresse bizalommal kollégánkat!